För ca fyra år sedan började jag att skriva en bok om specialsök utefter mitt tänk som jag såklart lärt mig av olika förebilder, däribland Sven Järverud & Reino Oskarsson, men tyvärr hamnade inte min bok i första prio för mig, då jag haft så många andra viktigare åtaganden, men har nu bestämt mig att skriva den klar under 2021.
Under tiden tänker jag dela med mig av mina tankar hur jag tänker inlärning och träning av specialsök, vilket kommer att publiceras axplock i olika detaljer inom området specialsök här på bloggen.
Redan 2014 var jag med i gruppen för att skapa och ta fram kursplanen för SBK instruktörsutbildning och jag höll första utbildningen som var en pilot 2015 och tillsammans med övriga lärare i den gruppen har det idag resulterat i att vi har över 100 certifierade SBK instruktörer i specialsök ute på våra klubbar i landet.
Har också varit väldigt engagerad att SBK ska få till detta med någon form av tävling/prov i specialsök och sedan 2018 är jag med i SBK projektgrupp för specialsök, där framtagandet av ett förslag till regelverk nu är i full gång och SBK prov i specialsök har nu hållits på klubbarna runt om i landet under 2020. Mer info om SBK speciaslök finner ni på SBK:s hemsida.
Eftersom jag får många frågor kring vad man ska tänka på om man ska göra SBK prov i specialsök, hur går proven till, vad behöver hunden kunna, hur läggar jag upp min strategi? etc. så kommer jag här på min blogg att dela med mig av mitt tänk och erfarenhet genom att publicera lite filmer och text i olika delar som alla kan få ta del av utan någon kostnad.
Nu berättar jag utifrån mitt perspektiv och hur jag tänker både vad gäller grunder i inlärning och träning efter min tänkta stegringsplan. Det kommer även inlägg som handlar om problemlösning.
Jag vill vara tydlig med att det finns många olika metoder att lära in specialsök på och viktigast av allt är att man är snäll mot hunden och har en "röd tråd" i sin träning, samt att man tror på det man gör.
För att lyckas bra på SBK prov i specialsök så krävs det att hunden har ett stort sökintresse och orkar söka utan att hitta under längre stunder, den ska klara olika typer av miljöer och inte vara störningskänslig, d.v.s. den ska kunna hålla koncentration och fokus på sin uppgift.
Den behöver ha en tydlig markering, men ett stort sug att vilja hitta gömman.
Här är det viktigt att du som förare lär dig läsa din hund och kan planera ditt sökområde på ett strukturerat vis så du får med dig området inom maxtid.
När jag påbörjar träning av hundar inom specialsök så försöker jag hela tiden skapa förutsättningar att hunden ska lyckas att hitta och tycka det är värdefullt att finna gömmorna. Det är utifrån detta jag sedan tränar vidare i dressyren med uthållighet och svårigheter i varierande sökmiljöer.
Börjar alltid med att lära hunden söka fritt utan koppel om möjligheten finns och att lära hunden ett söksystem gör jag redan i inlärningsskedet och låter hunden lösa uppgiften så självständigt som möjligt, utan att jag är där och styr.
Hunden ska hela tiden tänka att det lönar sig att söka rakt utanför mig som förare och där ska den också hitta, precis som i uppletande eller annat sökarbete.
Tack för denna gång och del 2 kommer någon gång före jul.
2020-11-02 11:07 | 0 kommentarer